Prijava

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Četvrtak,Maj 6, 2021

PROGRAM INTEGRALNOG UPRAVLJANJA OBALNIM PODRUČJEM CRNE GORE – CAMP CG

www.camp.mrt.gov.me

1. Uspostavljanje mehanizama za dostizanje održivog razvoja obale.

Ciljevi CAMP-a

2. Podrška u implementaciji Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Crne Gore.

Ciljevi CAMP-a

3. Promocija integralnog i participativnog procesa planiranja i upravljanja obalnim područjem.

Ciljevi CAMP-a

4. Razvoj politika na nacionalnom i lokalnom nivou za integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore i podizanje svijesti javnosti.

Ciljevi CAMP-a

5. Transfer instrumenta i pristupa za integralno upravljanje obalnim područjem

Ciljevi CAMP-a

KONTAKT

CAMP MNE
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Odjeljenje za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i obalnim područjem

IV proleterske brigade 19,
81000 Podgorica
Crna Gora

T: +382 (20) 446 - 378
T: +382 (20) 446 - 388
T: +382 (20) 446 - 225
F: +382 (20) 446 - 215

e-mail: jelena.knezevic@mrt.gov.me

 

Map
slide_m-1.jpg slide_m-2.jpg slide_m-4.jpg slide_m-5.jpg slide_m-6.jpg

Radionica na temu "Ekoturizam kao razvojna mogućnost za održivi razvoj u Boki Kotorskoj"

30. januar - 1. februara 2014. godine

 

U okviru projekta CAMP Crne Gora, u Boki Kotorskoj, održana je trodnevna radionica, od 30. januara do 1. februara o.g., posvećena ekoturizmu sa ciljem da se istraže mogućnosti za održivi razvoj visoko ranjive mikro regije Boka Kotorskog zaliva u cilju ostvarivanja valjanog ekološkog statusa.  Takođe, UNEP/MAP, regionalni centri aktivnosti SCP/RAC, SPA/RAC, PAP/RAC i program MEDPOL u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore organizovali du ovaj događaj kako bi se doprinelo kreiranju Nacionalne strategije za integralno upravljanje obalnog područja Crne Gore.

 

Osnovni cilj ove radionice bio je da se razmjene najbolje prakse (najbolja iskustava), definišu akcije i strategije za jačanje ekoturizma i da se finalizira SWOT analiza. Posebno mesto je dodeljeno i podizanju  svijesti u okviru radionice, s obzirom da su potrebe za ovim sve veće, zahvaljujući akcijama sa suštinskim naporima za izgradnju institucionalnih, zakonodavnih i strateških okvira za sprovođenje IUOP Protokola u Crnoj Gori. Radionica je takođe osmišljena na način kako bi se obezbijedila metodologija za preduzimanje projekta preduzetništva u sektoru ekoturizma, i ilustrovanje iste primjenom praktičnih primjera, koji su skladno tome pomogli da se podstakne umrežavanje i interakcija između učesnika. 

049.1

 

Glavni akteri radionice bili su državni i lokalni organi vlasti, potencijalni ekopreduzetnici, nevladine organizacije, zaintersovana javnost i studenti. Svi su aktivno učestvovali u svim sferama radionice i doprinjeli radionici kako sa velikom količinom informacija tako i sa saznanjima o ekoturizmu i dobrim praksama preduzetništva ali i državnim praksama u ovoj oblasti.

                                                     

Međunarodni eksperti iz oblasti ekoturizma, zelene i plave ekonomije i smanjenja zagađenja mora su održali prezentacije koje su bile skoncentrisane na ozeljenavnaje ekonomije u Boki Kotorskoj, smanjenje zagađenja kao preduslov za ozelenjavanje ekonomije, razvoj Master plana za zelenu i plavu ekonomiju u Boka Kotorskoj kao i slučajevi iz poslovanja kao što su upravljanje prirodnim resursima zemljišta i koraci ka ekopreduzetništvu.

 

Poslednji dan radionice bio je rezervisan za okrugli sto više zainteresovanih strana kao bi se raspravljalo o prvim rezultatima studije izvodljivosti  „Ekoturizam za lokalni razvoj u Boki Kotorske“ i druge relevantne teme vezane zaProgram integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore(CAMP CG). Okrugli sto je bio veoma uspješan i svi učesnici dali su svoje poglede i vjerovanja u vezi sa budućnošću ekoturizma u Boki Kotorskoj, koji će biti razmotreni u studiji izvodljivosti koja će biti finalizovana posle radionice.

IMG 2487.1