Prijava

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Ponedeljak,April 12, 2021

PROGRAM INTEGRALNOG UPRAVLJANJA OBALNIM PODRUČJEM CRNE GORE – CAMP CG

www.camp.mrt.gov.me

1. Uspostavljanje mehanizama za dostizanje održivog razvoja obale.

Ciljevi CAMP-a

2. Podrška u implementaciji Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Crne Gore.

Ciljevi CAMP-a

3. Promocija integralnog i participativnog procesa planiranja i upravljanja obalnim područjem.

Ciljevi CAMP-a

4. Razvoj politika na nacionalnom i lokalnom nivou za integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore i podizanje svijesti javnosti.

Ciljevi CAMP-a

5. Transfer instrumenta i pristupa za integralno upravljanje obalnim područjem

Ciljevi CAMP-a

KONTAKT

CAMP MNE
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Odjeljenje za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i obalnim područjem

IV proleterske brigade 19,
81000 Podgorica
Crna Gora

T: +382 (20) 446 - 378
T: +382 (20) 446 - 388
T: +382 (20) 446 - 225
F: +382 (20) 446 - 215

e-mail: jelena.knezevic@mrt.gov.me

 

Map
slide_m-1.jpg slide_m-2.jpg slide_m-4.jpg slide_m-5.jpg slide_m-6.jpg

Održana Radionica za uspostavljanje koordinacionih mehanizama za integralno upravljanje obalnim područjem

 

 

U okviru projekta CAMP Crna Gora Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrim, u Budvi je 10. jula o.g., organizovalo radionicu na temu „Uspostavljanje koordinacionih mehanizama za integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore". Radionici je prisustvovalo oko 20 učesnika, predstavnici resora i institucija na lokalnom i nacionalnom nivou koji imaju nadležnosti po pojedinim pitanjima koja su od značaja za IUOP CG.

DSC00073 640x480

U uvodnom dijelu radionice, prezentovani su modaliteti uspostavljanja koordinacionih mehanizama za IUOP u cilju unaprjeđenja postojećeg institucionalnog okvira od značaja za integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore. U nastavku se diskutovalo o tri moguća scenarija: realni scenario, scenario zadržavanja postojećeg statusa i optimalni scenario uspostavlajnja koordinacionih mehanizama za IUOP. Dominirala je podrška realnom scenariju koji podrazumijeva postojanje administartivno-stručnog  i političkig nivoa koordinacije. Posebno je značajno što ovaj predlog u velikoj mjeri podržava nadogradnju postojećih institucionalnih kapaciteta Nacioanlnog Savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, kapacitata Ministarstva održivog razvoja i turizma, te podstiče sinergiju sa djelovanjem buduće Agencije za morsko dobro, u kontekstu vođenja politike IUOP i izvršavanja stručnih poslova od značaja za primjenu IUOP upravljačkih mehanizama. Istovremeno predloženo je i podržano uspostavljanje Koordinacionog tijela za IUOP koje bi imalo dvije osnovne funkcije:

       - služi kao otvoreni "think-tank" forum za diskusiju o pitanjima integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore, a takođe

     - djeluje kao Radna grupa budućeg Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i integralno upravljanje obalnim područjem u kontekstu čega treba da razmatra i ocjenjuje materijale koji se u oblasti integralnog upravljanja obalnim područjem upućuju Nacionalnom savjetu.

U skladu sa iznesenim pojedinačnim predlozima i sugestijama predlozi scenarija za koordinacioni mehanizam biće dodatno razrađeni i biće korišćeni kod izrade NS IUOP CG.

 

 DSC00081 640x480